Foto: Bosse Nilsson

Foto: Bosse Nilsson

För ungefär en månad sedan investerade Åhus Träningscenter i en hjärtstartare. I går kom den till användning när en man i 70-årsåldern fick hjärtstillestånd under ett träningspass.

Det var i spinningsalen som dramatiken utspelade sig. Mannen sjönk ihop och genast började arbetet med att försöka rädda honom. Med hjälp av hjärt- och lungräddning och defibrillatorn kom andning och hjärta igång och när ambulansen kom fram efter 10–15 minuter var mannen vid medvetande och kontaktbar.

Spinninginstruktören Patrick Jonsson var en av dem som jobbade med att rädda mannen. Han fick bra hjälp av brandmannen Claes-Henrik Lasse och de andra som var och tränade.

– Vi var 17 personer i lokalen när det hände. Alla hjälpte till på olika sätt. Allt från att larma SOS till att plocka undan cyklar och hämta mannens fru. Alla ska ha kredit, säger Patrick Jonsson.

Under eftermiddagen kom positiva besked från sjukhuset, mannen var vid medvetande och satt upp i sängen.

– Vi ringde till sjukhuset för att kolla hur det gått för honom. De hade sagt att bättre och mer kvalificerad hjälp går inte att få, säger Patrick Jonsson.

Han är tillfreds över att allting fungerade så bra när den kritiska situationen uppstod.

– När man skaffar en sådan defibrillator hoppas man att den aldrig ska behöva användas. Men med facit i hand kan man lugnt säga att det är vår bästa investering någonsin.

Nu kommer gymmet att satsa på att fler medlemmar ska få lära sig hur defibrillatorn fungerar.

– Det är inte alltid gymmet är bemannat. Därför vill vi fixa så att alla intresserade får gå en kurs i början av nästa år, det ligger i mångas intresse. Man ser vilken hjälp det var för den här personen att hjärtat kom igång så snabbt.

Källa: http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1775799/Nye-hjartstartaren-gjorde-nytta-direkt.html

Annonser