2013 var kanske ett av de bästa åren för vår bransch, allt växte så det knakade och som det ser ut just nu så kommer denna utveckling att fortsätta. Jag vet att jag många gånger tänkt tanken om en dag där vi har fått en överetablering. Den dagen är det viktigt att befinna sig så långt ifrån mitten som möjligt, alltså sälja någonting som sticker ut, kanske vara bäst eller för den som roas av det, vara billigast. Men det intressanta är att vi aldrig verkar komma till den där dagen, för underlaget växer konstant. I Västerås har vi fått många nya aktörer under 2013 och trots detta har t.ex. Friskis & Svettis vuxit med ytterligare cirka 2000 medlemmar (nu 19 000). För övrigt söker nu föreningen efter ytterligare en lokal. Men detta påverkar inte marknaden för jag känner bara till en enda anläggning i Västerås som fått färre medlemmar under året och det måste ses som ett undantag.

PT försäljningen har också ökat vårt RPM (Revenue per Member) samtidigt som CPM (Cost per Member) visserligen stiger men inte lika mycket. Detta gör att lönsamheten stiger hos de som kommit igång med regelrätt försäljning.

Crossfit eller liknande, där vi hittar namn som X-Fit och Xrossfit, har haft en mycket gynnsam utveckling under 2013. Men i den nischen spretar det rejält. Många tar nästan inte betalt och det finns ett enormt ideellt patos. Så kommer det inte fortsätta, det vet vi som var med när gymmen drog igång på tidigt 80-tal. Snart förstår alla att det måste finnas ett vinn/vinn för att utvecklingen ska fortsätta. Några har redan förstått det och då blir det genast en annan historia. Ett sådant exempel är Factor som idag är bland de dyraste i Västerås och sannolikt den enda anläggningen som har kölista för att ta emot nya medlem.

apple-fran-insidan-hur-varldens-storsta-mest-beundrade-och-hemligaste-foretag-egentligen-fungerarMen nu är det 2014 och det känns som ingenting kan gå fel. Jag har passat på att läsa en bok om frukt under jullovet och känner mig extra laddad! Den har underrubriken: Apple från insidan. Hur världens största, mest beundrade och hemligaste företag egentligen fungerar.

God Fortsättning

Viking Bergström

Annonser