Apple har en lång historia som banbrytande företag. De var först med en riktig persondator som var kund vänlig, bland annat introducerade Apple musen och den skärm med ikoner som bland annat innehöll en papperskorg. En stor befrielse för oss som före detta levde med dos-promten och ord som CONFIG.SYS och AUTOEXEC.BAT, allt på en svart skärm med vita bokstäver. Apple gav oss typsnitt och möjlighet att skissa och hantera samt skriva ut bilder. Mac var en befrielse och min kärlek till Apple var född!

Apple introducerade design i datavärlden när Steve Jobs gjorde sin comeback i företaget och där började den egentliga resan som byggde världens största företag med ett av världens högsta nöjd kund index, en ovanlig kombination.

Snart kom Ipod med en roterande skiva som gjorde det enkelt att navigera bland alla låtar och plötsligt var i stort sätt alla MP3 spelare stendöda, alla ville ha en Ipod. Men det var också starten på Itunes som från början uppfattades som ett musikbibliotek. Det gav Apple ett stort försprång vilket gjorde att hela idén kring Appar var klar när Apple introducerade Iphone. Smartphone blev alltså nästa kategori och mycket riktigt föll de flesta mobiltelefons tillverkare platt. Vem kommer ihåg Nokia, Panasonic, Motorola och Black Berry. Jo förresten Nokia är tillbaka men nu ägda av ett dataföretag (Microsoft) precis som Apples kollegor är allt annat en mobiltelefons tillverkare. Samsung, HTC, LG har gjort TV kylskåp och mycket annat men man kan nog säga att Apple förändrade branschen.

Så kom då IPad, en läsplatta, även den fanns före Apple men det var ingen som visste vad den skulle användas till före Apple visade världen vad den saknade. Idag vet alla att vi måste ha läsplattor! Sakta med säkert tynar nu papperstidningarna bort.

Nu i kväll har Apple startat erövringen av ännu en marknad och många förstår redan att ingenting kommer bli som det varit, Apple introducerar Watch. En sorts klocka som innehåller allt. Jag vet, nu kommer alla de som valt att ägna sitt liv åt att hata Apple hitta saker att kritisera men även dessa olyckskorpar kommer veta inners inne att Apple ännu en gång lyckats sätta en ny standard. Gå in på apple.com och titta på hela presentationen om du är nyfiken.

7ebd7145f58ea9da0ab71cc51233868af0648c7e_large_2xJag tänkte bara nämna en liten detalj, Apple ger sig nu in i Hälsa & Fitness vilket jag personligen tycker är bra. Den kommer med Gyro, accellerometer och den nya barometern. Det kommer att göra att du får ännu bättre upplevelse i dina motions-appar. Accelerometern mäter dina steg, hur du rör telefonen och tillsammans med gps:en mäter den hur långt du sprungit, gått, cyklat eller simmat.

Gyrot mäter i vilken vinkel du håller telefonen, men nu kan den också känna av om du kör bil, samt hjälpa dig att ta snygga panoramabilder. 

Nytt för iPhone 6 är barometern som mäter lufttryck. Förutom att funka som just barometer kan telefonen med hjälp av sensorn avgöra din höjd över havet och avgöra om du springer i trappor eller bestiger berg.

En av de första apparna som använder den nya processorn är Nike+ som visades under eventet. Detta kommer tvinga alla att stå på tå och skapa mera motiverande produkter. Det i sin tur kommer hjälpa alla som behöver motivation för att orka med sina träningsmål. Så jag tror att alla kommer vinna på detta men det får framtiden utvisa. Klockan med alla funktioner släpps i början på nästa år och jag kommer beställa ett exemplar.

En annan detalj som släpptes i kväll är att kreditkortet nu kan skrotas, en mycket säkrare produkt fungerar från och med idag i USA och snart i hela världen. Alla större aktörer har redan skrivit avtal med Apple, dessa är bland annat VISA, Master Card och AMEX. Produkten heter Pay och självklart kommer du kunna betala med en tryckning från din Iphone eller om du så vill från din Watch.

Bara en sak till, i kväll visades också Iphone 6 och den nya ännu större modellen Iphone 6 Plus, båda två till riktigt bra pris och nu även med 128 GB för oss som fortfarande vill äga musiken genom Itunes

Är det fler en jag som känner att vi just nu upplever historiska förändringar?

Annonser